The sour or lemon fruits are distinguished by great medical properties
Most of them stem from the richness of these yellow fruits in high proportions of vitamin C. What are the benefits of sour? Are there any caveats and risks related to these fruits?
The benefits of sour
Most of the benefits of acid come from its rich content with many important elements, the most prominent of which is vitamin C, as these fruits contain many necessary elements, such as: a group of vitamins B, potassium, magnesium, and zinc.
These are the most important different benefits of acid:
1- Useful to the health of the heart and arteries
Eating lemon juice helps to combat cardiovascular disease, due to its richness in potassium important to the health of the rotation system.
Potassium helps to control blood pressure levels and motivate the body to relax physically and mentally, and vitamin C present in the acid helps maintain the health of the heart.
2- Combating kidney stones
Lemon contains citric acid with concentrations that exceed other types of citrus fruits, such as: grapefruit and oranges, and this acid helps prevent the formation and crystallization of kidney stones.
3- Treating scars and signs
Because of its open -skinned properties, the use of a little fresh acid juice on the scar or the effects of acne may help to fade these dark signs over time.
Just put a little lemon juice on the scars and leave it 5 minutes, then wash the place well after that.
4- Control of respiratory diseases
Yellow acid fruits help treat various respiratory problems, including breathing difficulties and annoying asthma attacks, due to its richness in vitamin C.
Also, acid is one of the important natural remedies for sore throat, due to its antibacterial properties.
5- Treating a nail
The acid juice helps to break up the nails of the foot when applying it localized and regularly, especially those solid, and for this reason the acid also helps greatly in breaking the gallstones.
6- Enhancing iron absorption
Eating foods rich in vitamin C with iron -rich foods helps to improve iron absorption from these foods and improve the body's ability to benefit from it.
So using acid in moderation while preparing food helps to fight anemia.
7- Other benefits
The benefits of acid are not only limited to what was mentioned, but the use of acid regularly in your diet helps to collect the following benefits:
Improving the health of the immune system, losing excess weight, combating cancer, treatment of indigestion. Control of diseases and bleeding gums.
Treating scalp problems and giving granted shine to hair strands.
Risks and caveats
Because of the richness of lemon fruits with strong acids, eating them may have many negative effects, including:
Increased symptoms of gastroesophageal reversal disease and increased stomach burning. Skin irritation, sensitivity and redness in some people when using lemon juice is localized on the skin. Oral ulcers.
So to avoid any risks or damages that are associated with eating lemon fruits, only you have to add lemon to protect you in moderation and healthy.
By Reham Dabas - Wednesday September 11, 2019
Last update - Wednesday 27 January 2021
Read more on web medicine:
تتميز ثمار الحامض أو الليمون بخصائص طبية رائعة
ينبع معظمها من غنى هذه الثمار الصفراء بنسب عالية من فيتامين ج. فما هي فوائد الحامض؟ وهل من من محاذير ومخاطر متعلقة بهذه الثمار؟
فوائد الحامض
تأتي معظم فوائد الحامض من محتواه الغني بالعديد من العناصر الهامة والتي يعتبر أبرزها فيتامين ج، إذ أن هذه الثمار تحتوي على العديد من العناصر الضرورية، مثل: مجموعة فيتامينات ب، والبوتاسيوم، والمغنيسيوم، والزنك.
وهذه أهم فوائد الحامض المختلفة:
1- مفيد لصحة القلب والشرايين
يساعد تناول عصير الليمون على مكافحة أمراض القلب والشرايين، وذلك بسبب غناه بمادة البوتاسيوم الهامة لصحة جهاز الدوران.
إذ يساعد البوتاسيوم على ضبط مستويات ضغط الدم وتحفيز الجسم على الاسترخاء بدنيًا وعقليًا، كما أن فيتامين ج المتواجد في الحامض يساعد على الحفاظ على صحة القلب.
2- مكافحة حصى الكلى
يحتوي الليمون على حمض الستريك بتراكيز تفوق الأنواع الأخرى من الحمضيات، مثل: الجريب فروت، والبرتقال، وهذا الحمض يساعد على منع تكون حصى الكلى وتبلورها.
3- علاج الندوب والعلامات
بسبب خصائصه المفتحة للبشرة، فإن استعمال القليل من عصير الحامض الطازج على الندبة أو على آثار حب الشباب قد يساعد على تلاشي هذه العلامات الداكنة مع الوقت.
فقط ضع القليل من عصير الليمون على مكان الندبة واتركه 5 دقائق، ثم قم بغسل المكان جيداً بعد ذلك.
4- مكافحة أمراض الجهاز التنفسي
تساعد ثمار الحامض الصفراء على علاج المشاكل التنفسية المختلفة، بما في ذلك صعوبات التنفس ونوبات الربو المزعجة، وذلك بسبب غناه بفيتامين ج الهام لصحة المناعة والجهاز التنفسي
كما أن الحامض هو أحد العلاجات الطبيعية الهامة لالتهابات الحلق وذلك بسبب خصائصه المضادة للبكتيريا.
5- علاج مسمار القدم
يساعد عصير الحامض على تفتيت مسامير القدم عند تطبيقه موضعيًا عليها وبانتظام خاصة تلك الصلبة منها، ولهذا السبب ذاته فإن الحامض يساعد كذلك وبشكل كبير في تفتيت حصى المرارة.
6- تعزيز امتصاص الحديد
إن تناول أطعمة غنية بفيتامين ج مع الأطعمة الغنية بالحديد يساعد على تحسين امتصاص الحديد من هذه الأطعمة وتحسين قدرة الجسم على الاستفادة منه.
لذا فإن استعمال الحامض باعتدال أثناء إعداد الطعام يساعد على مكافحة فقر الدم.
7- فوائد أخرى
لا تقتصر فوائد الحامض على ما ذكر فحسب، بل يساعد استعمال الحامض بانتظام في حميتك الغذائية على تحصيل الفوائد التالية:
تحسين صحة جهاز المناعة.خسارة الوزن الزائد.مكافحة السرطان.علاج عسر الهضم. مكافحة أمراض ونزيف اللثة.
علاج مشاكل فروة الرأس ومنح لمعة محببة لخصلات الشعر.
مخاطر ومحاذير
بسبب غنى ثمار الليمون الحامض بالأحماض القوية، فإن تناولها قد يكون له آثار سلبية عديدة، ومنها:
زيادة حدة أعراض مرض الارتداد المعدي المريئي وزيادة حرقان المعدة.تهيج البشرة وتحسسها واحمرارها لدى بعض الأشخاص عند استعمال عصير الليمون الحامض موضعيًا على البشرة.قرحة الفم.
لذا ولتجنب أي مخاطر أو أضرار ترتبط بتناول ثمار الليمون الحامض، ما عليك سوى إضافة الليمون لحميتك باعتدال وبشكل صحي.
من قبل رهام دعباس - الأربعاء 11 أيلول 2019
آخر تعديل - الأربعاء 27 كانون الثاني 2021